ruszt ognisko
To pytanie często pojawia się przed zakupem grilla z rusztem z czarnej stali. Pojawiają się obawy, czy taki ruszt jest łatwy w utrzymaniu w czystości? Czy będzie rdzewieć? Czy lepiej zdecydować się na ruszt z stali nierdzewnej?

Czarna stal używana jest do przygotowania potrwa od lat, czysta, czarna stal nie poddawana chemicznym zabiegom jest bezpieczna dla zdrowia. Ruszty  z czarnej stali pozostaną w dobrej kondycji na lata jeśli przed pierwszym użyciem odpowiednio przygotujemy stal.
www.magiadomuiogrodu.pl 


Konserwacja rusztu z czarnej stali:
Rozpal ognisko
Rozstaw grill nad ogniem i rozgrzej dobrze ruszt
Podnieś ruszt wyżej, aby bezpiecznie i wygodnie móc operować przy ruszcie
Przy pomocy pędzelka posmaruj dokładnie cały ruszt jadalnym tłuszczem, np. olejem rzepakowym
Opuść ruszt nad ogień  i chwilę trzymaj w wysokiej temperaturze, aby olej zapiekł się na ruszcie.
Ruszt jest gotowy to użycia, tak przygotowany może stać bezpiecznie na dworze cały sezon bez potrzeby chowania go po każdym użyciu.

Przed kolejnym grillowaniem czyszczenie rusztu jest bardzo łatwe, szczotką szybko pozbywamy się pozostałości, rozpalamy ogień i rozgrzewamy mocno ruszt. Pozostałości się wypalają, ruszt przecieramy papierowym ręcznikiem. Czysty ruszt  jeszcze na chwilkę wypalamy, aby mieć pewność, że ruszt jest ekstra czysty.

Nie trzeba zapieczonych resztek odmaczać, skrobać i znów odmaczać i skrobać, aby ruszt dobrze wyglądał jak to jest w przypadku rusztów z stali nierdzewnej.

Zakonserwowana czarna stal będzie służyć lata, a bieżące czyszczenie jest proste i szybkie.





Zadzwoń