Ruszta na ognisko

Ruszta na ognisko wykonujemy z czarnej surowej stali i płaskownika stalowego.
Czemu wybraliśmy ruszty z czarnej stali?
Czarna stal używana była do przygotowywania potraw już lata temu.
Jest bezpieczna dla zdrowia, naturalna.
Wystarczy jednorazowo przepalić ruszt nad ogniskiem, aby służył na lata.
Jak przepalić ruszt nad ogniskiem? Ruszt posmarować jadalnym olejem i umieścić nad mocnym ogniem na ok. 15 min, aby olej zapiekł się na ruszcie.Powstanie wtedy naturalna oksyda, która zabezpiecza ruszt ogniskowy przed rdzewieniem.
Przepalony ruszt jest czarny, jest to ogromny jego atut. Po grillowaniu nie widać pozostałości, nie trzeba odmaczać, skrobać rusztu ogniskowego.
Wystarczy ruszt umieścić nad rozpalonym ogniskiem i poczekać aż pozostałości się wypalą. Następnie ręcznikiem papierowym wycieramy ruszto ogniskowe i możemy rozpoczynać kolejne grillowanie na czystym ruszcie.
Nasze ruszty wykonujemy w średnicach od 60 do 150 cm, każdy może wybrać wielkość odpowiednią dla siebie.
Jeśli potrzebujesz kompletnego grilla ogniskowego zobacz inne nasze kategorie gdzie najdziesz grille na trójnogu ogniskowe lub z paleniska.

Zadzwoń